Akné a mýty

08.06.2013 00:05

MÝTY O AKNÉ

 
Možno vás tie protivné vyrážky trápia dodnes a nie a nie sa ich zbaviť. Pri hľadaní správneho lieku na akné je dobré vedieť, čo hovoria lekárska fakty a čo sú len mýty.
 
Mýtus: Akné vzniká z nečistoty a zlej starostlivosti o pleť
Pravda: Akné je ochorenie mazové žľazy a vlasových folikulov, ktoré väčšinou súvisí s hormonálnou nerovnováhou v tele. Vývod žľazy alebo folikulu sa kvôli nadmerne vypestovanému mazu upchá, vytvorí sa rohovinové zátka, tlak mazu a množeniu baktérií vyvolajú zápal, ktorý sa na koži prejaví zápalovou reakciou.
Mýtus: Akné je choroba tínedžerov
Pravda: Akné sa môže vyskytovať nielen u teenagerov, ale aj dospelých, a to ako u mužov tak aj u žien. V niektorých prípadoch sa môže objaviť dokonca po štyridsiatom piatom roku.
 
Mýtus: Akné odznie samo
Pravda: Vo väčšine prípadov musí byť liečené. Pri dobrej liečbe môžete držať akné na uzde a udržiavať stav dosiahnutý liečbou.
 
Mýtus: Mastná a ostré jedlá, ale aj čokoláda a dráždivé potraviny spôsobujú akné
Pravda: Väčšinou má jedlo na rozvoj akné len malý vplyv, ale nesprávna výživa (sladkosti, alkohol, biele pečivo, instantné a vyprážané výrobky, tučné jedlá ...) vrátane prekyslenie žalúdka môže jeho priebeh zhoršiť.
 
Mýtus: Akné je spôsobené stresom a nedostatkom spánku
Pravda: Samotný stres a nedostatok spánku akné nevyvoláva, môže ich však zhoršiť, rovnako ako zlý psychický stav a hormonálna porucha.
 
Mýtus: Pupienky treba pravidelne vytláčať a kožu ošetriť dezinfekčným prostriedkom, inak sa koža zapáli.
Pravda: Násilné odstraňovanie pupienkov priebeh ochorenia naopak zhorší a následné jazvy budú hlbšie.
 
Mýtus: Na akné pôsobí blahodarne slnko
Pravda: Pobyt na slnku zhoršuje každý zápal, preto sa opaľovanie radšej vyhnite.
 
Mýtus: Akné zmierňujú vlažnej obklady z harmančeka.
Pravda: Harmanček má síce liečivé účinky, ale môžete mať na neho alergiu. V niektorých prípadoch situáciu len zhorší. Prostriedok na ošetrenie akné vám odporučí dermatológ.
 
Mýtus: Akné vyvoláva užívanie antikoncepcie
Pravda: Užívanie niektorých liekov - napr antidepresív, steroidných hormónov či hormonálna antikoncepcia akné samo nevyvolá, ale môže priebeh už rozvinuté akné zhoršiť. Najmä po vysadení antikoncepcie dochádza veľmi často ku kožným problémom.
 
Mýtus: Akné znamená, že sa koža čistí.
Pravda: Môže sa objaviť pri oslabenej funkcii pečene či obličiek (napr. po zápaloch) ako hlavných detoxikačných orgánov. Iba v takom prípade kože vo zvýšenej miere pomáha prečisťovať organizmus.
 
Mýtus: Akné je spôsobené nedostatkom vitamínu C.
Pravda: Zhoršuje ho nedostatok vitamínov predovšetkým skupiny B, beta-karoténu a zinku.
 
Mýtus: Akné je zo skazeného žalúdka.
Pravda: Rozvoju napomáha rozmnoženie kvasiniek v čreve a následne v celom organizme v dôsledku užívania antibiotík, výživy s nadmerným množstvom jednoduchých cukrov alebo nadmernej konzumácie drog a alkoholu. Zhoršenie akné môže spôsobiť tiež chronická zápcha.
 
 
 

Liečba akné musí byť komplexná

 
Príčin pretrvávajúceho akné, nezabírajícího na klasickú liečbu, môže byť viac. Vo väčšine prípadov ide o kombináciu viacerých spúšťacích faktorov naraz. Hlavné zásady liečby teda spočívajú vždy v úprave životosprávy, prečisťovanie organizmu, doplnenie vitamínov a prechodu na čisto prírodnú kozmetiku neobsahujú parabény. Ak sa však preukáže, že ide napríklad o rozmnoženie kvasiniek v črevnom trakte, je odporúčané diétne opatrenia iné, než ak je akné spôsobené iba nadmernou konzumáciou tučných výrobkov. Navyše je nutná terapia na obnovenie prirodzenej črevnej mikroflóry.
 

kozmetika na akné

 

dietesthetic

Späť