Ako sa postupne zbaviť akné na chrbte, rukách a hrudníku

22.07.2013 22:47

Akné

 
Akné je chronické kožné ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku uzatvorenia vývodov mazových žliaz a ich zanietenie. Hovorí sa, že aspoň raz za život akné stretne viac ako 85% ľudí. Akné väčšinou postihuje kožu na tvári, chrbte, ramenách alebo hrudníka a to nielen v období puberty. Obzvlášť na ramenách, hrudníku alebo chrbte sa objavuje často aj v dospelosti. Poradíme vám, ako sa ho postupne zbaviť.
 
1. Pokúste sa odstrániť príčinu
 
Akné môže mať niekoľko príčin, z ktorých niektoré môžete odstrániť. Ak máte akné dedičné, neurobíte s tým nič, ale jesliže sa vám tvoria v dôsledku stresu, nosenie umelých materiálov, prílišného potenie, nevhodného stravovania či užívanie amfetamínov a podobných liekov, niečo sa s tým rozhodne urobiť dá.
 
 
Keď trpíte na akné, je potrebné venovať pozornosť aj kozmetike, a to nielen krémom, ktorými si premazávajú telo, ale aj sprchovacím gélom. Ak vám to príliš nevadí, sprchujte sa iba vodou a na postihnuté miesta rozhodne nepoužívajte telový peeling, ktorý by pupienky mohol podráždiť. Vyberajte krémy a sprchovacie gély s prírodným zložením, ideálne neparfumované, ktoré nemôžu kožu podráždiť. Nájdite si takú kozmetiku, ktorá vám bude plne vyhovovať. Do kúpeľa si nedávajte bežné prípravky z drogérií. Radšej si kúpte kvalitnú morskú soľ. Pred výberom v drogériách dajte prednosť lekárni, prípadne nakupujte BIO prírodnú kozmetiku. Možno si priplatíte, ale výsledok bude stáť za to.
 
3. Úprava jedálnička
 
Skúste tiež upraviť svoj jedálniček. Zaraďte potraviny, ktoré pomáhajú zregenerovať pleť a prečisťovať organizmus a obmedzte konzumáciu tých, ktoré môžu akné ešte zhoršiť. Pite kefírové a acidofilné mlieko, žihľavový alebo mätový čaj. Pomôcť môžu akékoľvek bylinky, ktoré čistia krv. Vyhnite sa silne koreneným a ostrým pokrmom a obmedzte všetky potraviny, ktoré majú negatívny vplyv na pečeň, črevá a obličky (rafinovaný cukor, tučné mäso, káva, biela múka, tučné syry, coca cola a pod). Dodržujte pitný režim, pite hlavne čistú vodu-aspoň 2 litre denne.
 
4. Ošetrenie
 
Škrabanie, vymačkávání a neustále ochytávání oblastí postihnutých akné môže uškodiť. Aj keď je to ťažké, pokúste sa radšej si akné nevšímať a zbytočne sa koža nedotýkať, aby ste si do nej nezaniesli baktérie. Kúpte si napríklad jemnú masážnu rukavicu, ktorú môžete pri sprchovaní jednotlivé miesta jemne masírovať a prípadne odstrániť zvyšky starej kože. Ohľadom ošetrovanie postihnutých miest je vhodné poradiť s kožným lekárom. Ten vám odporučí prípravky, ktorými budete akné premazávať a stanovuje postup liečby. Obrátiť sa môžete aj na liečiteľa využívajúce alternatívnu medicínu, s ktorými má veľa ľudí dobrej taktiež skúsenosti.
 
Ďalšie tipy :
 
Je potrebné nájsť prací prášok, ktorý nebude dráždiť pokožku s akné. Veľa ľuďom pomáha, keď akné na chrbte, hrudníku alebo rúk vystaví čas od času slniečku alebo aspoň sem tam zájdu do solária. Na akné pomáha aj kúpanie v mori. Pre tých, čo si k moru vyjsť nemôžu, je bežne k dostaniu aspoň morská soľ do kúpeľa. U mladších dievčat často žabe užívanie antikoncepcie, ktoré upravia hormonálnu hladinu. Oblečenie nakupujte len z čistej bavlny. Akékoľvek umelé materiály môžu obzvlášť v horúcich dňoch akné ešte zhoršiť. To isté platí aj o spodnom prádle. Akékoľvek oblečenie, ktoré si donesiete z obchodu, pred použitím vyperte.
 

Kozmetika Akné | kosmetika na akné

Späť